Павло Шеремета підготував проект податкової реформи

11 липня 2014, 00:07
Павло Шеремета підготував проект податкової реформи
Мінекономрозвитку в рамках підготовки реформи податкового законодавства запропонувало уряду в якості базової концепції реформ скорочення кількості податків до восьми, а також зниження ставок низки податків, у тому числі податку на додану вартість - до 17%.

Згідно запропонованої концепції, в Україні слід залишити в якості базових такі податки: на прибуток, на додану вартість, акцизний податок, ресурсний податок, податок на доходи фізичних осіб, податок на майно, фіксований сільськогосподарський податок і єдиний податок, який сплачують підприємці за спрощеною системою оподаткування. 

 
Всі інші податки, включаючи туристичний збір, екологічний податок, плату за користування землею і водою, спеціальні надбавки і збори, державні мита, пропонується скасувати як неефективні. 
 
Крім того, Мінекономрозвитку пропонує реформувати податок на додану вартість, а саме - ввести диференційовану ставку 7% і 17% замість діючої зараз єдиної ставки в 20%. Ставку ПДВ у 7% пропонується застосовувати до суб'єктів підприємництва, зайнятим у сфері виробництва, видобутку корисних копалин і в оптовій торгівлі. 
Ставка в 17% передбачається для підприємств роздрібної торгівлі. Крім того, Мінекономрозвитку пропонує ввести практику ПДВ-рахунків для проведення розрахунків з бюджетом. 
Як наголошується, запропоновані ініціативи дозволять зробити процес бюджетних розрахунків прозорим, знизити ціни в середньому на 2,5%, збільшити обігові кошти видобувних підприємств у середньому на 12% і додатково забезпечити близько 70 млрд гривень бюджетних надходжень за рахунок ліквідації тіньових схем. 
 
У частині реформування єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування запропоновано знизити ставку ЄСВ до 18%. 
Також Мінекономрозвитку пропонує організувати єдиний Фонд соціального захисту замість існуючих сьогодні декількох фондів. 
 
«Реформа передбачає гармонізацію бухгалтерського та податкового обліку, що, в свою чергу, веде до підготовки звітності на основі міжнародних стандартів, визначення об'єкта податку на прибуток на основі даних звітності, використання фінансового моніторингу за європейським зразком», - йдеться в концепції. 
 
Одночасно Мінекономрозвитку конкретизувало розуміння партнерських відносин між бізнесом і податковими органами. 
 
Як наголошується в концепції податкової реформи, йдеться про введення персональної відповідальності чиновників, забезпеченні права платника податків на вибір порядку перевірок - контролюючими органами або аудиторською компанією, а також про скорочення кількості перевірок та проведенні податкової амністії.
Рейтинг: 0 / 5 - Оцінки: 0
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"