М'ясне питання. Чому в Україні складно купити українське м'ясо?

29 серпня 2014, 16:01
М'ясне питання. Чому в Україні складно купити українське м'ясо?

Українські виробники м'яса на початку лютого звернулися до уряду з проханням вжити заходів для зниження імпорту м'яса в нашу країну. Вітчизняне м'ясовиробництву після здобуття Україною незалежності перебувало в глибокому занепаді, і лише в останні роки почало розвиватися. Однак логічного для будь-якої країни бажанням забезпечити м'ясом власного виробництва своїх же мешканців поки не судилося збутися, оскільки прилавки не тільки магазинів, а й ринків забиті м'ясною продукцією з Польщі, Бразилії та Аргентини. У виробництві ковбас вітчизняне м'ясо теж використовують лише одиниці комбінатів.

Крім неконтрольованого імпорту, виробники м'яса відчувають й інші труднощі. У чому криється складність розвитку вітчизняного м'ясного ринку і що, на думку його учасників, потрібно вжити для стабілізації його роботи ...

У листі асоціацій, які об'єднують птахівницькі і свинарські підприємства в Україні, до прем'єр-міністра Миколи Азарова зазначено, що виробники м'яса курятини та свинини вкрай стурбовані значним збільшенням у 2012 році імпорту м'яса і м'ясопродуктів, що витісняє з внутрішнього ринку продукцію вітчизняного виробництва. За їх даними, якщо в 2011 році середньомісячний імпорт свинини становив 12,2 тис. Тонн, то в минулому році - 22,7 тис. Тонн. При цьому в нашу країну переважно надходить м'ясо, яке через низьку харчової цінності не використовується в країнах-експортерах. Аналогічна ситуація спостерігається з імпортом м'яса птиці, обсяги якого за минулий рік зросли майже вдвічі - до 116 тис. Тонн на місяць. При цьому основну частку імпорту займає низькосортна продукція (43% - м'ясо механічної обвалки, тобто зроблене з сполучних тканин і кісток з невеликими залишками філе, які продавлюють крізь сито під високим тиском, отримуючи пастоподібний фарш, і 15% - субпродукти).

За словами першого заступника директора Депаратаменту агропромислового розвитку харківської облдержадміністрації Олени Кулик, частка імпортного м'яса в Україні перевищує 40%. Обсяги імпорту різко зросли після зниження імпортних тарифів у рамках зобов'язань України перед СОТ. Кількість імпортерів м'яса в Україні в 60 разів перевищує кількість експортерів (у 2010 році ввезенням свинини займалися 118 компаній). На тлі зростання імпорту свинини м'ясокомбінати відмовляються приймати відгодованих кондиційних свиней від вітчизняних свинокомплексів та господарств населення через їх більш високу вартість.

Що ж це за м'ясо, яке так активно ввозять в нашу країну?

Основні країни-імпортери м'яса в Україну - Бразилія, Аргентина і Польща. Чому м'ясо з двох перших країн дешеве - зрозуміло: дешеві корми, дешева робоча сила і відсутність зимових холодів. У 2010 р вартість кілограма живої ваги свиней в цих країнах становила 6 грн., В 2011 - 7,5 грн., В 2012 - 8,5 грн. (в Україні ціна коливається на рівні 17 - 18 грн. за кг).

У цих країнах свиней годують в основному соєю та кукурудзою. Урожайність цих культур - в рази вище врожайності в Україні. Для порівняння: у нас врожайність сої становить в середньому 20 ц / га, а в Бразилії - 40 ц / га, звичайного ячменю у нас - 30 ц / га, генномодифікованого в Латинській Америці - 110 ц / га (справедливості ради треба відзначити, що генномодифіковані ячмінь росте вже і на наших полях). У латиноамериканських країнах немає заборони на експерименти з модифицированием рослин. Втім, там цілком нормальним вважається і застосування стимуляторів росту. Наприклад, в Бразилії та Аргентині досить широко застосовується рактопамін, через який Росія недавно ввела заборону на продукцію, яку поставляла на її територію українська фірма "Фенікс", а раніше було припинено постачання м'яса з США.

Що таке стимулятор росту, пояснимо на пальцях. Вважається нормальним і правильним, якщо, з'їдаючи 2,8 кг корму, порося додає у вазі 1 кг. З використанням рактопаміна пророст ваги в один кілограм досягається при споживанні 1,8 кг корму. Економія кормів наявності. Однак здоров'я тих, хто згодом з'їсть це м'ясо, піддається ризику.

Варто додати, що м'ясо з Латинської Америки ввозять замороженим. Є два основних види заморозки: при мінус 24 градусах (таке м'ясо зберігається до півроку) і при мінус 36 градусах (це м'ясо зберігається до 25 років, причому як державний продовольчий резерв). Серед учасників вітчизняного ринку ходять здогади, що ввезене до нас м'ясо саме і є м'ясом, які перебували в продрезерві Бразилії, але з закінченим терміном зберігання. Частина ввезеного м'яса може бути контрабандним, що ще більше знижує його вартість.

В цілому, про те, скільки років ввозиться в Україну м'яса і якої воно якості, можна лише здогадуватися. Побачити офіційні документи на цей рахунок не представляється можливим.

Польське м'ясо якісніше, його вартість в живій вазі - 1,5 євро (близько 16 грн.). Проте в Польщі при вирощуванні свинини поділяють експорт: м'ясо, яке везуть до країн Євросоюзу та в Росію з Україною, - це різне м'ясо.

Експерти ринку говорять, що імпортне м'ясо дуже складно ідентифікувати. На ньому не вказана країна-виробник. Воно продається не тільки в супермаркетах, але і на ринках, іноді навіть сільських. Відрізнити м'ясо, яке було заморожено, можна: треба натиснути на шматок, і якщо вм'ятина від пальця швидко зникне - м'ясо не заморожувалося. Фахівці можуть розповісти ще кілька способів перевірки, але хитрі продавці вже навчилися безлічі способів "косметичного омолодження" м'яса.

М'ясо імпортується в основному в напівтушах і обробляється вже в місцях продажу або на м'ясокомбінатах. Останні, як вже зазначалося, у виробництві ковбасних виробів майже повністю використовують імпортне м'ясо.

Рейтинг: 0 / 5 - Оцінки: 0
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"